Serunding Tuna
- bawang merah 60g (dikisar)
- 3 biji cili merah (dikisar)
- 2 batang serai (dikisar)
- 100ml Minyak Zaitun/Minyak Sayuran
- 2 tin Kepingan Tuna Pedas
- 200g kelapa parut segar (bahagian putih sahaja)
- ½ sudu besar serbuk kunyit
- 150 ml air
- 50g gula lembut coklat
- Garam secukup rasa
CARA-CARA:
- Gaul kelapa dengan serbuk kunyit dan goreng dalam kuali tanpa minyak sehingga hampir kering. Keluarkan dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, masak bahan yang telah dikisar dengan api yang sederhana sehingga permukaan pecah minyak.
- Masukkan tuna, 150 ml air dan gula, masak sehingga gula larut.
- Seterusnya tambah kelapa goreng, garam jika perlu, dan terus goreng dengan api yang sederhana sehingga campuran menjadi kering.
0 Comment