Cheesy Meatball Bake
BAHAN-BAHAN
- 1.5 kg daging lembu (kisar)
- 1.5 kg sosej (kisar)
- 4 ulas bawang putih, cincang
- ½ cawan pasli segar, dicincang
- ½ cawan keju parmesan
- 1 sudu garam
- ½ lada sudu teh
- 1 cawan serbuk roti
- 2 telur
- 1 cawan Susu
- ¼ cawan marinara sauce
- 2 cawan keju mozzarella
CARA-CARA
- Panaskan ketuhar hingga 425 ° F (220 ° C).
- Dalam mangkuk yang besar, gabungkan daging lembu, sosej, bawang putih, pasli, keju Parmesan, garam, lada, serbuk roti, telur, dan susu. Campurkan sehingga semuanya sebati sepenuhnya.
- Gulunkan ke bentuk bebola. Untuk jumlah yang sama, gunakan scooper ais krim bersaiz sederhana.
- Di atas api sederhana, tambahkan 1 sudu minyak zaitun ke dalam kuali, dan masak bebola di kedua-dua belah pihak selama kira-kira 2-3 minit atau sehingga masak. Masak kira-kira separuh masak sahaja. Selesaikan memasak di dalam ketuhar nanti.
- Di dalam mangkuk khas untuk kaserol, tuangkan sedikit sos marinara ke bahagian bawah kuali untuk mengelakkan lekatan. Kemudian letakkan bebola ke dalam dan masukkan sos marinara yang selebihnya. Taburkan dengan 2 cawan keju mozzarella yang dicincang.
- Tutup dengan foil dan bakar pada suhu 425 ° F (220 ° C) selama 25 minit atau sehingga keju cair dan bebola masak sepenuhnya.
- Hidangkan dan hias dengan pasli.
Teringat pulak dekat Abg Pat.. suka sangat makan ni...
0 Comment