Cheesy Meatball Bake

by - July 13, 2018


BAHAN-BAHAN
  • 1.5 kg daging lembu (kisar)
  • 1.5 kg sosej (kisar)
  • 4 ulas bawang putih, cincang
  • ½ cawan pasli segar, dicincang
  • ½ cawan keju parmesan
  • 1 sudu garam
  • ½ lada sudu teh
  • 1 cawan serbuk roti
  • 2 telur
  • 1 cawan Susu
  • ¼ cawan marinara sauce
  • 2 cawan keju mozzarella

CARA-CARA
  1. Panaskan ketuhar hingga 425 ° F (220 ° C).
  2. Dalam mangkuk yang besar, gabungkan daging lembu, sosej, bawang putih, pasli, keju Parmesan, garam, lada, serbuk roti, telur, dan susu. Campurkan sehingga semuanya sebati sepenuhnya.
  3. Gulunkan ke bentuk bebola. Untuk jumlah yang sama, gunakan scooper ais krim bersaiz sederhana.
  4. Di atas api sederhana, tambahkan 1 sudu minyak zaitun ke dalam kuali, dan masak bebola di kedua-dua belah pihak selama kira-kira 2-3 minit atau sehingga masak. Masak kira-kira separuh masak sahaja. Selesaikan memasak di dalam ketuhar nanti.
  5. Di dalam mangkuk khas untuk kaserol, tuangkan sedikit sos marinara ke bahagian bawah kuali untuk mengelakkan lekatan. Kemudian letakkan bebola ke dalam dan masukkan sos marinara yang selebihnya. Taburkan dengan 2 cawan keju mozzarella yang dicincang.
  6. Tutup dengan foil dan bakar pada suhu 425 ° F (220 ° C) selama 25 minit atau sehingga keju cair dan bebola masak sepenuhnya.
  7. Hidangkan dan hias dengan pasli.

Teringat pulak dekat Abg Pat.. suka sangat makan ni...

You May Also Like

0 Comment